Berita Terkini 10 Sep, 2021

Berita Terkini| Tertinggal lengkuas di pasar antara punca cerai! Pelbagai lagi alasan remeh!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Rata-rata suami  yang lafazkan cerai  kerana alasan remeh menyesal dan segera ke mahkamah Syariah untuk sahkan perceraian sebelum kembali rujuk dengan pasangan masing-masing. - Kredit foto:  FB Jabatan Kehakiman Syariah Terengganu


TERTINGGAL lengkuas di pasar dan isteri tidak memakai seluar jeans antara alasan yang menjadi punca berlakunya kes penceraian pasangan suami isteri di Terengganu.

Ketua Hakim Syarie Negeri Terengganu, Wan Mohd Zakri Wan Mohd berkata pelbagai lagi alasan remeh berlaku dalam kalangan masyarakat sejak dulu yang membawa kepada keruntuhan rumah tangga.

“Bagi kes tertinggal bungkusan lengkuas berlaku di Dungun melibatkan seorang wanita warga emas diceraikan suaminya ketika mereka dalam perjalanan pulang ke rumah dari sebuah pasar.

“Hanya disebabkan rasa marah, suami yang tidak mahu berpatah semula ke pasar ambil lengkuas berkenaan akhirnya secara tiba-tiba melafazkan cerai semasa di atas motosikal.

“Selain itu, ada juga pasangan yang bercerai hanya kerana isteri tidak memakai seluar jeans serta tidak memasak hidangan kegemaran suami,” katanya dipetik daripada laporan Utusan Malaysia pada 10 September 2021.

Tambah Wan Mohd Zakri, bagaimanapun rata-rata suami menyesal dengan tindakan itu dan segera ke mahkamah syariah bagi sahkan penceraian sebelum kembali rujuk dengan pasangan masing-masing.

Katanya lagi, individu bergelar suami dinasihatkan agar lebih banyak bersabar dan tidak gunakan lafaz talak sesuka hati jika hadapi masalah dengan pasangan mereka kerana ia memberikan implikasi buruk terhadap rumah tangga telah dibina.

“Jangan begitu mudah lafazkan perkataan cerai hanya kerana sebab tidak munasabah, sebaliknya suami perlu melihat pertimbangan lain dalam menyelesaikan setiap kemelut yang melanda,” ujarnya. - KitaReporters


10
4
0
7
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago