Berita Terkini 11 Sep, 2021

Berita Terkini| Masjid sebagai pusat transit keganasan rumah tangga! Koloborasi Jakim, KPWKM!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


FUNGSI masjid di negara ini akan dimanfaatkan untuk dijadikan sebagai pusat transit keganasan rumah tangga dengan melibatkan kolaborasi antara Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad berkata, langkah itu bagi menyerlahkan lagi fungsi masjid sebagai pusat komuniti setempat.

“Hasrat menjadikan masjid sebagai tempat yang menyediakan pelbagai kemudahan kepada segenap lapisan masyarakat itu amatlah wajar kerana telah dipraktikkan pada masa lampau.

“Dengan wujudnya kepelbagaian aktiviti itu kelak, pelbagai kemudahan meliputi keperluan psikososial dan spiritual dapat dijayakan,” katanya seperti dipetik oleh Kosmo, Sabtu, 11 September 2021.

Terdahulu, beliau menyampaikan sumbangan Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) kepada remaja lumpuh, Ahmad Auza’e Subri di Kampung Sungai Petai Changkat Jering, Bukit Gantang.

Katanya buat masa ini, projek sedemikian telahpun dimulakan di Wilayah Persekutuan dan akan dikembangkan ke masjid-masjid seluruh negara.

Menurut Idris, buat permulaan dua masjid telah dipilih sebagai perintis iaitu Masjid Wilayah Persekutuan dan Masjid Al-Ghufran Pinggiran Taman Tun Dr Ismail. - KitaReporters


6
6
0
14
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago