Berita Terkini 03 Jul, 2021

Berita Terkini| Permintaan tinggi Musang King Raub! Lebih 5 tan dihantar ke Singapura setiap hari!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

SETIAP tahun permintaan durian sangat menggalakkan hingga tidak mencukupi dan Musang King mendapat permintaan tinggi di Singapura.


PERMINTAAN tinggi terhadap durian Musang King keluaran Raub, Pahang memberi pendapatan lumayan kepada pekebun serta pemborong apabila lebih lima tan durian dihantar ke Singapura setiap hari.

Harga lebih tinggi dan memuaskan turut menarik minat individu terbabit untuk lebih menumpukan pasaran raja buah itu terus ke negara jiran yang begitu menggemari produk berkenaan sejak beberapa tahun lalu.

Pemborong durian, Dong Chee Hong, 35, berkata setiap hari dia menghantar antara satu hingga lima tan durian Musang King ke Singapura dan jumlah akan bertambah apabila pengeluaran berada di kemuncak.

Setiap tahun durian jenis Musang King, D24, Tekka dan IOI mendapat permintaan begitu tinggi daripada penduduk negara jiran itu. Faktor rasa lebih sedap selain warna isi kekuningan menjadi tarikan utama raja buah itu.

Katanya, hanya buah gred A dan B sahaja dihantar ke negara jiran itu, berikutan pengemar durian di sana sentiasa menitikberatkan pada kualiti buah yang akan mereka makan.

"Durian Musang King, D24, Tekka dan IOI keluaran daerah ini begitu terkenal di Singapura selain China, Hong Kong dan Taiwan. Setiap tahun permintaan begitu menggalakkan hingga tidak mencukupi,” katanya seperti dipetik oleh Berita Harian pada Sabtu, 3 Julai 2021.

Tahun lalu dia menghantar lebih 100 tan durian Musang King, D24, Tekka dan IOI ke Singapura dan menjalankan operasi jualan durian ke luar negara sebanyak dua kali setahun. - KitaReporters


FAKTOR rasa yang sedap selain warna dan isi kekuningan menjadi tarikan utama raja buah di negara jiran. - Kredit foto: wacana.my

0
1
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago