Berita Terkini 06 Jul, 2021

Berita Terkini| Rumah terbakar! Nenek, 3 cucu selamatkan diri! Nyaris lemas, perahu terbalik!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Sebanyak 10 rumah dilaporkan musnah dalam kebakaran di Kampung Tanjung Aru Baru, Kota Kinabalu pada 6 Julai 2021. - Kredit foto: FB Dinsmanmy My


SEORANG nenek bersama tiga cucunya nyaris lemas setelah perahu dinaiki mereka terbalik sewaktu menyelamatkan diri daripada kebakaran di perkampungan atas air, di Kampung Tanjung Aru Baru, Kota Kinabalu.

Dalam kejadian kira-kira 7 pagi, 6 Julai 2021 itu, mangsa, Kartinah Usman, 40-an dan cucunya yang berusia satu hingga lima tahun berjaya diselamatkan penduduk kampung.

Mereka antara mangsa kebakaran di perkampungan atas air berkenaan yang memusnahkan 10 buah rumah setelah api dipercayai merebak pantas berpunca dari sebuah kediaman lain.

Menurut Kartinah, sewaktu perahunya terbalik keadaan masih lagi kelam kabut kerana penduduk berusaha selamatkan diri masing-masing selepas api semakin marak.

“Secara tiba-tiba perahu kami naiki terbalik dan semua cucu lemas sebelum kami diselamatkan. Mujurlah ada penduduk kampung perasan lalu segera selamatkan kami.

“Saya masih terkejut dengan kejadian itu kerana bukan sahaja kehilangan harta benda dan wang tunai tetapi nyawa juga hampir melayang ketika cuba selamatkan diri dalam kebakaran,” katanya dipetik oleh laporan Sinar Harian,  6 Julai 2021.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, Mohd Affendy K Ramin berkata panggilan kecemasan berhubung kebakaran diterima jam 7.08 pagi.

Katanya lagi, tiada sebarang kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan manakala punca kejadian serta jumlah kerugian masih disiasat Unit Forensik Kebakaran. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago