Berita Terkini 31 Aug, 2021

Berita Terkini| Sehat tangani isu kesihatan mental di Selangor! RM500k bagi tingkatkan kesedaran

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


KERAJAAN Selangor melancarkan fungsi baharu dalam aplikasi SELangkah, iaitu Selangor Mental Sihat (Sehat) bagi menangani isu kesihatan mental yang dialami rakyat negeri berkenaan.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, program tersebut dirangka berikutan peningkatan kes bunuh diri di negeri itu sepanjang musim Covid-19.

Sebanyak RM500,000 diperuntukkan untuk membangunkan program Sehat bagi meningkatkan kesedaran tentang kepentingan penjagaan kesihatan mental dan mengurangkan stigma masyarakat.

“Pengguna kini boleh mengetahui tahap kesihatan mental mereka dengan melakukan ujian saringan awal secara kendiri yang merangkumi skala stres (stress scale) dan saringan risiko (risk screening).

“Setelah mendapat keputusan saringan, pengguna akan diberikan akses percuma kepada pelbagai intervensi awal yang disediakan melalui fungsi Sehat,” katanya seperti dipetik Sinar Harian.

Tegas beliau, pengguna boleh mengetahui tahap kesihatan mental mereka dengan melakukan ujian saringan awal secara kendiri yang merangkumi skala stres (stress scale) dan saringan risiko (risk screening).

“Setelah mendapat keputusan saringan, pengguna akan diberikan akses percuma kepada pelbagai intervensi awal yang disediakan melalui fungsi Sehat." - KitaReporters



0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago