Berita Terkini 22 Aug, 2021

Berita Terkini| PM ikrar setiap usaha perangi Covid-19! Secara komprehensif, keluarga Malaysia!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


PERDANA Menteri baharu berikrar memastikan setiap intervensi dan usaha memerangi pandemik Covid-19 dilakukan dengan lebih komprehensif.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, usaha itu bakal dilaksanakan melalui kerjasama strategik rentas kerajaan dengan pembabitan pemegang taruh, agensi kerajaan dan pihak swasta bagi memastikan sistem kesihatan negara kembali stabil.

Strategi dirangka kerajaan terdahulu akan diteruskan dan diperkasa serta ditambah baik dengan mengambil kira pandangan pakar kesihatan awam negara.

"Pandemik Covid-19 adalah musuh kita semua. Mengambil kira situasi getir pandemik Covid-19 dunia, umum mengetahui bahawa varian wabak ini sentiasa berevolusi, bermula daripada varian alpha kepada beta dan terkini ialah lambda.

"Melalui usaha berterusan kerajaan sebelum ini, kadar pencapaian vaksinasi di Malaysia adalah antara yang terpantas di seluruh dunia. Malaysia konsisten memberi kadar vaksinasi yang tinggi melebihi 500,000 dos sehari,” katanya dalam ucapan sulung selepas mengangkat sumpah Perdana Menteri ke-9.

Tegas beliau, menerusi data kerajaan akan meneruskan usaha dilaksanakan sebelumnya agar segera kita beralih ke fasa pemulihan melalui sasaran imuniti kelompok.

“Kerajaan akan memastikan inisiatif dan strategi dalam meningkatkan liputan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) yang sedang berlangsung diperhebat bagi mencapai sasaran berkenaan lebih awal.

"Saya berterima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia yang memberikan kerjasama penuh dalam pengambilan vaksin. Bagi mereka yang belum mendaftar, rayulah ahli keluarga kita untuk segera berbuat demikian,”ujarnya. - KitaReporters


 

1
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago