Berita Terkini 29 Jul, 2021

Berita Terkini| Penggunaan ubat Ivermectin boleh bagi kesan buruk! Henti segera penjualan haram!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


PERSATUAN Farmasi Malaysia (MPS) dan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) menggesa kegiatan penjualan haram Ivermectin dihentikan segera kerana boleh memberi kesan buruk terhadap kesihatan.

MPS dan MMA dalam kenyataan bersama berkata, pihaknya terkejut dengan penjualan haram secara meluas Ivermectin, adalah sejenis ubat antiparasit yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) yang kononnya mampu cegah Covid-19.

Cawangan Penguatkusaan Farmasi yang menjalankan penguatkuasaan di seluruh negara berjaya menyita ubat itu yang dijual secara meluas, sejak beberapa minggu lalu.

"Ivermectin adalah racun dalam kumpulan B yang belum lagi didaftarkan di Malaysia untuk penggunaan bagi merawat atau mencegah Covid-19.

"Ketika ini ubat itu hanya diluluskan untuk penggunaan label luar, bagi ujian klinikal yang dijalankan di 12 hospital di Malaysia," katanya dalam kenyataan pada Khamis, 29 Julai 2021.

Sehubungan itu tiada doktor atau ahli farmasi yang boleh memberi preskripsi selain yang diluluskan mengikut arahan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).

"Jika seseorang itu didapati menjual ubat berkenaan untuk rawatan atau pencegahan Covid-19, mereka boleh didenda antara RM25,000 sehingga RM50,000," katanya. - KitaReporters


0
3
1
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago