Berita Terkini 05 Sep, 2021

Berita Terkini| Kes rogol remaja di bawah umur di Kelantan membimbangkan! Kes suka sama suka!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


POLIS menggesa golongan ibu bapa di Kelantan supaya memantau pergerakan anak-anak mereka memandangkan jenayah rogol terutama melibatkan remaja di bawah umur di negeri ini agak membimbangkan.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata dalam tempoh Januari hingga Julai 2021 ini sahaja sebanyak 51 kes rogol direkodkan berbanding 39 kes bagi tempoh sama tahun lepas (2020) dengan paling ketara kes itu melibatkan remaja di bawah umur dan pelajar sekolah seawal usia 13 tahun.

“Kebanyakan kes yang dikesan berlaku kerana suka sama suka tetapi apabila melibatkan situasi di bawah umur ia dikategorikan sebagai kes rogol.

“Kita juga mendapati mangsa dan suspek saling mengenali dengan kebanyakannya berkenalan melalui laman sosial seperti Facebook ataupun aplikasi WhatsApp,” katanya seperti dipetik Bernama, Ahad, 5 September 2021.

Mengulas lanjut, Shafien berkata bagi tempoh Januari hingga Julai 2021 juga, sebanyak 16 kes rogol direkodkan di Kota Bharu berbanding hanya lima kes bagi tempoh sama pada 2020.

Selain itu, beliau berkata sebanyak 14 kes sumbang mahram direkodkan bagi tempoh sama berbanding 15 kes tahun lepas.

“Berikutan kes melibatkan remaja di bawah umur berusia di antara 13 hingga 16 tahun ini, kita amat mengharapkan golongan ibu bapa agar sentiasa memantau pergerakan anak-anak walaupun berada di rumah.

Shafien berkata, berdasarkan kes yang direkodkan, 90 peratus daripada kebanyakan suspek berjaya ditahan kerana dikenali oleh mangsa. - KitaReporters

10
13
1
12
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago