Berita Terkini 27 Jul, 2021

Berita Terkini| MEDAC cadangkan SOP PKS diperketat! Wajib terima vaksin jika mahu beroperasi!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

CADANGAN SOP ialah pemilik dan pekerja perlu lengkap menerima vaksinasi Covid-19 selain perlu menjalani saringan mingguan dan penutupan premis serta-merta bagi tujuan sanitasi.


PEMILIK serta pekerja sektor perusahaan mikro, kecil dan sederhana akan diwajibkan menerima vaksin Covid-19 sekiranya mahu perniagaan mereka dibenarkan untuk beroperasi semula.

Perkara berkenaan merupakan syarat mandatori dan prosedur operasi standard (SOP) ketat dicadangkan oleh Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC).

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pihaknya memfokuskan kepada enam aktiviti ekonomi di bawah kategori 'First to Close Last to Open' (FCLO), iaitu makan dan minuman di premis, pusat beli-belah, kedai jam, rawatan kecantikan kuku serta salun kecantikan, dan kedai gunting rambut rambut.

“SOP itu, memerlukan panduan lengkap daripada pengendalian pelanggan, menguruskan kakitangan, waktu operasi dan penyelenggaraan premis bagi memastikan semuanya mematuhi syarat keselamatan pasca-Covid-19.

"Antara cadangan SOP mandatori ialah pemilik dan pekerja perlu lengkap menerima vaksinasi Covid-19 selain perlu menjalani saringan mingguan dan penutupan premis serta-merta bagi tujuan sanitasi, jika melaporkan sebarang kes Covid-19," katanya dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur pada Selasa, 27 Julai 2021.

Wan Junaidi yang menyokong penuh bagi pengoperasian semula lebih banyak aktiviti ekonomi, bagaimanapun mengakui terdapat keperluan bagi SOP lebih jelas demi menjamin kelangsungan operasi perniagaan. - KitaReporters 

0
0
2
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago