Berita Terkini 02 Sep, 2021

Berita Terkini| Kemasukan pesakit ke hospital berkurangan! Bukti keberkesanan vaksin Covid-19!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


TREND kemasukan pesakit dalam hospital di beberapa negeri dengan liputan penerima dos lengkap melebihi 50 peratus seperti Lembah Klang, Negeri Sembilan, Labuan dan Sarawak menunjukkan penurunan, sekali gus membuktikan keberkesanan pemberian vaksin Covid-19.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, berdasarkan trend penurunan kemasukan pesakit Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, sebanyak 53 peratus penurunan dapat dilihat berbanding pada awal Ogos 2021 lalu.

“Sejak awal Ogos terdapat penurunan sebanyak 44 peratus di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang selepas sebulan aktiviti vaksinasi dipertingkatkan di Lembah Klang.

“Sehubungan itu, saya ingin menjelaskan dan menegaskan bahawa vaksin Covid-19 digunakan dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) adalah berkesan terutama dalam mengurangkan risiko komplikasi jangkitan yang teruk,” katanya seperti dipetik Sinar Harian.

Beliau berkata, PICK dimulakan pada 24 Februari 2021 sebagai salah satu langkah untuk mengawal pandemik Covid-19 dengan hingga 1 September 2021, sebanyak 84.3 peratus populasi dewasa telah menerima satu dos vaksin, manakala 64.2 peratus populasi dewasa menerima dos lengkap.

“Kadar liputan imunisasi Covid-19 bagi populasi dewasa yang mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin di beberapa negeri seperti di Lembah Klang, Negeri Sembilan, Sarawak dan Labuan  melebihi 90 peratus, manakala lebih 75 peratus populasi dewasa menerima dos lengkap.

 “Bagi negeri-negeri lain, aktiviti pemberian vaksin sedang dipertingkatkan dan kita menyasarkan sebanyak 80 peratus populasi dewasa menerima dos lengkap vaksin Covid-19 pada akhir Oktober,” katanya. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago