Berita Terkini 21 Aug, 2021

Berita Terkini| Tapir Malaya kian terancam? Kerap mati dilanggar kenderaan! 15 kes Jan-Julai 2021

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Seekor tapir jantan mati dirempuh sebuah pacuan empat roda di KM39, Jalan Kuala Terengganu-Bukit Besi di Kampung Bukit Diman, Hulu Terengganu pada 3 Mac 2021. 


Sebanyak 15 ekor Tapir Malaya atau ‘Tapirus Indicus’ mati akibat dilanggar oleh kenderaan telah direkodkan bagi tempoh Januari hingga Julai 2021.

Ketua Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar Dan Taman Negara (Perhilitan), Datuk Abdul Kadir Abu Hashim berkata jumlah itu menunjukkan trend peningkatan berbanding 24 ekor direkodkan mati dilanggar sepanjang tahun 2020.

“Empat negeri didapati kerap dilaporkan kes tapir mati dirempuh kenderaan iaitu Terengganu, Kelantan, Pahang dan Johor dengan kebanyakannya melibatkan tapir jantan.

“Biasanya kes kemalangan berlaku di jalan persekutuan dan hanya tiga kes sahaja dilaporkan berlaku di Lebuh Raya Pantai Timur 1 dan 2 (LPT),” katanya dipetik daripada laporan Harian Metro pada 21 Ogos 2021.

Tambah beliau, hasil pemerhatian Perhilitan mendapati tapir semakin kerap keluar dari habitat asal dan ke kawasan penempatan manusia kerana habitat mereka terganggu.

Ujar Abdul Kadir lagi, situasi sedemikian antara punca haiwan itu mudah ditemui berkeliaran di jalan raya hingga sering terlibat dalam kemalangan.

“Kes tapir jatuh lubang, terperangkap atau merayau ke kawasan kediaman penduduk semakin meningkat sejak kebelakangan ini.

“Sebanyak empat ekor Tapir Malaya diselamatkan daripada diancam kepupusan pada tahun 2021 ini. Buat masa ini, ancaman utama tapir adalah pemecahan habitat serta perburuan menggunakan jerat dan senjata api,” ujarnya.

Beliau turut memaklumkan, anggaran minimum populasi tapir ketika ini di seluruh Semenanjung Malaysia adalah di antara 1,100 hingga 1,500 ekor sahaja. - KitaReporters


 

0
1
4
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago