Berita Terkini 26 Aug, 2021

Berita Terkini| JPJ Kelantan sasar RM600k! Kutipan bayaran diskaun saman sempena kemerdekaan!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


JABATAN Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri Kelantan menyasarkan RM600,000 bagi kutipan bayaran saman yang boleh dikompaun melalui inisiatif pengurangan kadar kompaun sebanyak 70 peratus sehingga 16 September ini sempena sambutan Hari Kemerdekaan.

Pengarah JPJ Kelantan, Hanif Yusabra Yusuf berkata, pihaknya telah memperoleh kutipan bayaran saman sebanyak RM54,273 sejak ia dilancarkan bermula 17 Ogos 2021 lalu.

Pengurangan kadar kompaun itu sempena Hari Kebangsaan Ke-64 itu diberikan kepada semua saman bagi kesalahan yang boleh dikompaun sebagaimana yang disenaraikan di dalam Kaedah-Kaedah Pengangkutan Jalan (Pengkompaunan Kesalahan) 2003 kecuali kes yang sudah didaftarkan di mahkamah termasuk berstatus waran tangkap dan belum Dilepaskan Tanpa Dibebaskan (DNAA).

"Tawaran pengurangan kompaun bagi kesalahan berkenaan turut diberikan kepada pemandu atau pemilik kenderaan warganegara asing kecuali membabitkan kes atau kesalahan yang sudah dirujuk oleh JPJ kepada pihak berkuasa lain, termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen Malaysia.

"Justeru, saya menyeru kepada orang ramai untuk hadir ke JPJ bagi menyelesaikan saman masing-masing dengan kadar pengurangan saman yang diberikan.

"Tahun lepas, dalam program yang sama, pihak kami berjaya mengutip jumlah kompaun sebanyak RM718,764," katanya seperti dipetik Berita Harian, Khamis 26 Ogos 2021. - KitaReporters


 

 

 

0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago