Berita Terkini 06 Aug, 2021

Berita Terkini| Kedah perlu kontena sejuk beku! Tempatkan jenazah Covid-19! Semakin bertambah!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


DUA lagi hospital di Kedah memerlukan kontena sejuk beku sebagai persediaan menempatkan mayat pesakit Covid-19 yang semakin meningkat.

Pengarah Kesihatan negeri, Dr Othman Warijo berkata, Hospital Baling dan Hospital Sultanah Maliha (HSM), Langkawi hanya mempunyai beberapa peti mayat.

Pada masa ini tiga buah hospital iaitu Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), Alor Setar; Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani dan Hospital Kulim masing-masing sudah mempunyai satu kontena sejuk beku, sumbangan badan bukan kerajaan (NGO).

"HSB kita perlu sediakan sebuah lagi kontena tambahan berikutan kontena sebelum ini hanya mampu menempatkan 20 jenazah pesakit Covid-19.

"Sudah ada beberapa pihak yang bersetuju untuk memberi sumbangan kontena sejuk beku ini. Kita akan agihkan mengikut keperluan," katanya seperti dipetik oleh Berita Harian pada Jumaat, 6 Ogos 2021.

Dr Othman, berkata berikutan kes pesakit Covid-19 yang semakin meningkat di Kedah, pihaknya akan berbincang untuk menghantar pesakit Covid-19 negeri ini ke Hospital Medan Kepala Batas, Pulau Pinang, sekiranya terdapat keperluan.

Katanya, hospital medan berkenaan sudah menyatakan kesediaan untuk membantu berikutan hospital itu mampu menampung pesakit kategori empat dan lima. - KitaReporters


 

0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago