Berita Terkini 11 Jul, 2021

Berita Terkini| Pembantu rumah Indonesia didera majikan 4 tahun! Diselamatkan JTK, MAPO, PDRM!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


SEORANG wanita pembantu rumah warga Indonesia yang dipercayai didera secara fizikal dan mental selama hampir empat tahun bekerja di sebuah rumah di Taiping, Perak, akhirnya diselamatkan pada Jumaat, 9 Julai 2021 lalu.

Operasi menyelamat dilakukan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) pusat bersama JTK Perak dengan kerjasama Majlis Anti Pemerdagangan Orang (MAPO) serta Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Kementerian Sumber Manusia memaklumkan mangsa berusia 36 tahun itu diselamatkan susulan aduan dan maklumat oleh Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI).

Berikutan itu, risikan dijalankan pada 7 dan 8 Julai 2021 sebelum operasi menyelamatkan mangsa dijalankan pada jam 6.30 pagi, Jumaat, 9 Julai itu.

Wanita berkenaan dibawa masuk ke negara ini oleh seorang ejen untuk bekerja sebagai pembantu rumah serta dijanjikan gaji RM1,000 sebulan.

"Dia diminta membayar tiga bulan gajinya sebagai bayaran perkhidmatan kepada ejen terbabit sebaik mendapat kerja dan selesai dibayar melalui potongan gaji pada Disember 2017 serta Januari dan Februari 2018," katanya seperti dipetik oleh Berita Harian, Ahad, 11 Julai 2021.

Bagaimanapun, majikan dikatakan mengambil kesempatan memanipulasi mangsa yang tidak mempunyai permit kerja yang sah dan dikategorikan sebagai pekerja asing tanpa izin (PATI).

"Mangsa juga pernah dipukul dengan tangan apabila majikan tidak berpuas hati dengan kerja yang dilakukan, selain tidak diberikan makanan jika menyuarakan hasrat kembali ke negara asal ataupun berhenti," katanya. -KitaReportersOperasi menyelamat dilakukan Jabatan Tenaga Kerja (JTK) pusat bersama JTK Perak dengan kerjasama Majlis Anti Pemerdagangan Orang (MAPO) serta Polis Diraja Malaysia (PDRM).

1
1
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago