Berita Terkini 21 Aug, 2021

Berita Terkini| Virus Delta boleh tumbuh dalam hidung individu divaksin! Risiko jadi penyebar!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Varian Delta tetap boleh tumbuh di dalam hidung individu yang telah mendapat suntikan vaksin Covid-19. - Kredit foto: GMA News


KAJIAN baharu terhadap varian membimbangkan (VOC) Delta mendapati ia tetap boleh tumbuh di dalam hidung individu yang telah divaksinasi.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata keadaan itu disifatkan sama seperti individu yang belum mendapat suntikan vaksin Covid-19.

“Kajian terhadap satu jangkitan mendapati varian Delta boleh tumbuh di dalam hidung seseorang yang telah pun divaksinasi seolah-olah individu tersebut belum divaksin. Virus yang tumbuh itu, sama penularannya kepada orang yang tidak divaksinasi.

“Keadaan ini bermaksud individu yang sudah divaksin tetap dapat menyebarkan virus berkenaan sekali gus menjangkiti orang lain.

“Varian berkenaan boleh merebak dalam masa lima hingga 15 saat dengan jangkitan melalui udara,” katanya dipetik daripada laporan Harian Metro pada 21 Ogos 2021.

Beliau berkata, tempoh itu adalah lebih singkat dibandingkan dengan kes positif Covid-19 sebelum ini iaitu individu yang terdedah boleh menjangkitkan virus dalam masa kurang dari 15 minit dengan jarak satu meter.

Tambah Dr Noor Hisham, sebelum ini juga beberapa kajian dijalankan di hospital di India; Provincetown, Massachusetts; dan Finland turut mendapati terdapat banyak virus Delta dikesan di dalam hidung seseorang indvidu itu sama ada mereka diberi vaksin atau tidak.

Varian Delta pada asalnya digelar sebagai B.1.617.2 itu pertama kali dikesan di Maharashtra, barat India pada Oktober 2020. KitaReporters


0
0
0
0
1
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago