Berita Terkini 08 Aug, 2021

Berita Terkini| 100 van pelancongan jadi ambulans? Bantu kes Covid-19! MOTAC perhalusi cadangan!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

 

Gambar hiasan... Cadangan ubah suai van pelancongan sebagai ambulans sedang diperhalusi MOTAC 


KEMENTERIAN Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC)  sedang perhalusi cadangan pengubahsuaian 100 buah van pelancongan untuk dijadikan ambulans di bawah Pasukan Bertindak Khas Greater Klang Valley.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata cadangan itu dibincangkan bersama Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) bagi melihat kaedah terbaik untuk merealisasikan cadangan dikemukakan.

“Cadangan pengubahsuaian van pelancongan menjadi ambulans ini bagi membantu kes kecemasan membabitkan Covid-19 terutama di sekitar kawasan Lembah Klang.

 “Permit van pelancongan bagi Semenanjung Malaysia di bawah bidang kuasa APAD dan sebarang urusan melibatkan pengubahsuaian tertakluk kelulusan APAD.

“Manakala di Sabah, Sarawak serta Labuan, dikeluarkan MOTAC di bawah Akta Pelesenan Kenderaan Pelancongan 1999 (Akta 594),” katanya dipetik oleh laporan Kosmo pada 8 Ogos 2021.

Ujar Nancy lagi, permit oleh APAD hanya dikeluarkan kepada pengusaha van pelancongan yang merupakan syarikat agensi pelancongan yang dilesenkan oleh kementerian di bawah Akta Industri Pelancongan 1992.

“Syarikat tersebut perlu punyai lesen pengendali pelancongan dalam negeri (inbound) terlebih dahulu sebelum boleh memohon kepada APAD,” ujarnya. KitaReporters


 

0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago