Berita Terkini 05 Jul, 2021

Berita Terkini| Operasi gempur kebun Musang King haram di Raub diteruskan! Tebangan dah bermula!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

Polis dan penguat kuasa melakukan sekatan di jalan masuk ke kebun durian di dalam Hutan Simpan Batu Talam di Raub, Pahang.


EMPAT individu termasuk 2 pekerja warga asing ditahan pihak berkuasa dalam operasi memusnahkan kebun durian Musang King haram di Hutan Simpan Kekal (HSK) Batu Talam, Raub pada Sabtu, 3 Julai 2021.

Operasi bermula pada pukul 9.30 pagi itu melibatkan kawasan kebun durian seluas 101 hektar yang dipercayai diusahakan secara haram sejak 10 tahun lalu di atas tanah kerajaan.

Pengarah Jabatan Perhutanan Negeri, Datuk Mohd. Hizamri Mohd. Yasin berkata, 4 individu berkenaan ditahan kerana menceroboh hutan simpan di bawah Akta Perhutanan 1984 dan dibawa ke Ibu Pejabat polis Daerah (IPD) Raub untuk tindakan lanjut.

Katanya, turut disita dalam operasi yang akan diteruskan sehingga 2 Ogos 2021 di kawasan hutan simpan itu adalah sebuah motosikal, sebuah pacuan empat roda jenis Toyota Hilux dan sebuah Land Rover.

“Penugasan operasi tertumpu kepada rondaan dan tangkapan bagi individu-individu yang memasuki hutan simpan tanpa kebenaran.

“Anggota penguat kuasa Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP) melaksanakan tugasan rondaan dan tangkapan manakala anggota selebihnya menjalankan kerja penandaan zon kawasan tebangan sudah bermula,” katanya seperti dipetik oleh Kosmo pada Isnin, 5 Julai 2021.

Operasi Bersepadu Memusnahkan Kebun Haram Hutan Simpan Kekal Batu Talam itu disertai 23 anggota polis, Seksyen Penguat Kuasa JPNP, Pejabat Hutan Daerah Raub dan Unit Penguat Kuasa Negeri. - KitaReporters 


AHLI Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tras, Chow Yu Hui (baju putih) mendakwa pekebun ada kebenaran mahkamah untuk masuk ke kebun. - Kredit foto: ismaweb.net

1
1
0
2
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago