Terkini 21 Nov, 2019

16 ANGGOTA POLIS 'KANTOI' DADAH DI PERAK

@asliza musa
Bekas wartawan Utusan Malaysia yang pernah berkhidmat di Kuala Lumpur sebelum dipindahkan ke cawangannya di Perak selama 10 tahun.

Share this
PERINGATAN Ketua Polis Perak, Datuk Razarudin Husain agar setiap pegawai dan anggotanya tidak terlibat dalam aktiviti penyalahgunaan dadah nyata bukanlah omongan kosong. : KitaReporters.com

Ketua Polis Perak, Datuk Razarudin Husain (dua dari kanan) melihat barang-barang kes dadah yang akan dilupuskan dalam sidang akhbar di Ibu pejabat Polis Kontinjen Perak (IPK) di Ipoh hari ini (Khamis, 21/11/2019).


Komitmen jitu beliau dalam menghapuskan najis dadah dalam kalangan warga PDRM itu terbukti apabila seramai 431 orang pelbagai pangkat di setiap jabatan telah diperiksa di seluruh Kontinjen Perak sejak 12 Ogos lalu menerusi Op Blue Devil.

Menurut Razarudin, daripada 431 orang yang telah diperiksa itu, seramai 16 pegawai dan anggota ditangkap atas pelbagai kesalahan termasuk menagih dadah.

Katanya, enam orang daripadanya telah dituduh di mahkamah, manakala selebihnya masih dalam siasatan lanjut.

"Tangkapan ini dilakukan menerusi Op Blue Devil yang mana penyelia kepada pegawai dan anggota akan bertindak mengenal pasti mereka di bawah seliaannya sekiranya ada terbabit dalam penyalahgunaan dadah sebelum melakukan ujian saringan air kencing," katanya.

Beliau berkata demikian pada Program Pelupusan Barang Kes Narkotik Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Kontinjen Perak di Ipoh hari ini (Khamis, 21/11/2019).

Sementara itu, Razarudin berkata, pihaknya akan melupuskan sebanyak 251 kilogram (kg) pelbagai jenis dadah dan 880 liter cecair disyaki dadah bernilai RM714,047.41 yang dirampas di negeri itu sejak 2000 hingga 2019.

Katanya, pelulusan barang kes dadah itu membabitkan 3,096 kertas siasatan yang telah selesai perbicaraan yang merangkumi seramai 3,500 orang tangkapan.

Tambahnya, sebanyak 15 buah daerah terlibat dengan pelupusan dadah pada tahun ini termasuk Ipoh, Taiping, Manjung, Hilir Perak, Tapah, Kuala Kangsar, Batu Gajah, Sungai Siput, Muallim, Kampar, Gerik, Kerian, Pengkalan Hulu, Selama dan Perak Tengah.

"Antara dadah yang akan dilupuskan ialah heroin seberat 3,418.5 gram (g), ganja (6,238g), syabu (1,149.8g), ketamin (1,179.5g), eramin 5 (256.7g) dan ekstasi (20.3g).

"Selain itu turut dirampas daun ketum dengan berat 239,418g, cecair ketum (867,342ml), ubat batuk (12,575 liter) dan cecair bahan kimia (71,505 liter)," katanya.

Tambah Razarudin, seramai 11,138 orang telah ditangkap di seluruh negeri bersabit kes dadah sejak awal tahun hingga Oktober lalu berbanding 9,468 tangkapan pada tahun sebelumnya. - KitaRerporters.com

You will be interested

FAHMI@MAT MIN.. ABANG POLIS TENGAH CARI TU!

Kumpulan penjenayah yang dikenali Geng Fahmi bukan sahaja memakai vest polis untuk mengelirukan mangsa, malah menakut-nakutkan mereka dengan mempamerkan gari

Asliza Musa in Terkini 7 months ago

KEMATIAN SUAMI ISTERI BERUSIA CETUS SPEKULASI

Kebakaran sebuah unit apartment di Taman Meru Impiana di Jelapang dekat Ipoh, Perak hari ini (24/11/2019) telah mengorbankan sepasang suami isteri yang ditemui rentung
Asliza Musa in Terkini 7 months ago

'BERGELUT' TANGKAP ULAR TEDUNG DI SILING

Dalam kejadian di Kampung Batu Talam di Raub, Pahang pada Khamis (20/11/2019) lalu, sebuah keluarga digemparkan dengan kehadiran seekor ular tedung selar di atas siling bilik rumah
Abdul Rashid Abdul Rahman in Terkini 7 months ago

BILA KETUA POLIS DAERAH 'SCAM' MACAU SCAM

Sindiket penipuan Macau Scam pula kena scam apabila individu yang mahu diperdayakan melalui panggilan telefon itu adalah seorang pegawai kanan polis
Asliza Musa in Terkini 7 months ago

AKAN KELUAR HOSPITAL DALAM MASA TERDEKAT

Mohd. Anuar Tahir dalam fasa pemulihan yang baik dan dijangka keluar dari hospital dalam masa terdekat. - Setiausaha Sulit
Abdul Rashid Abdul Rahman in Terkini 7 months ago