Berita Terkini 14 Aug, 2021

Berita Terkini| Petugas dibaling batu, kayu! Pekerja asing merusuh! Tak puas hati rakan mati!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Tangkap layar video seorang pekerja warga asing yang disahkan meninggal dunia sebelum berlakunya rusuhan di sebuah asrama di Tanjung Kling, Melaka. - Kredit foto: Media sosial


TIGA petugas kesihatan serta seorang pengawal keselamatan kilang sempat menyelamatkan diri setelah dibaling dengan batu dan kayu oleh sekumpulan pekerja warga asing yang merusuh di Tanjung Kling, Melaka.

Dalam kejadian kira-kira 10.30 malam pada 12 Ogos 2021 itu, pekerja warga asing yang memakai gelang pengawasan merah jambu (positif Covid-19) itu bertindak sedemikian selepas tidak berpuas hati dengan kematian rakan mereka di sebuah asrama.

Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Afzanizar Ahmad berkata, rusuhan dipercayai berpunca susulan rasa tidak puas hati kumpulan terbabit berhubung cara pengurusan pengawal keselamatan terhadap seorang rakan mereka  yang ditemukan tidak sedarkan diri.

“Tiga petugas Kementerian Kesihatan dan pengawal keselamatan kilang hadir ke tempat kejadian sebelum individu berkenaan disahkan meninggal dunia.

“Sewaktu petugas melakukan tugas lanjut, salah seorang pekerja enggan berikan kerjasama sehingga berlakunya provokasi yang kemudiannya membawa tindakan luar jangka dengan membaling batu.

“Melihat keadaan kian tegang, petugas kesihatan dan pengawal terbabit keluar dari asrama namun kumpulan tersebut terus melakukan rusuhan di pintu pagar hadapan asrama dengan membaling kayu pada ambulans,” katanya yang dipetik daripada laporan Utusan Malaysia, 14 Ogos 2021.

Tambah Afzanizar, kumpulan itu juga turut merosakkan sebuah motosikal Honda Mave milik pengawal keselamatan, pondok pengawal, kamera litar tertutup, peti penggera kebakaran serta mengakibatkan kemek serta calar pada ambulans.

Katanya lagi, kos kerugian dianggarkan kira-kira RM22,000 dan siasatan dijalankan di bawah Seksyen 148 serta Seksyen 427 Kanu  Keseksaan.

“Tiada tangkapan dilakukan setakat ini memandangkan kumpulan itu antara 670 pekerja asing yang sedang menjalani perintah kuarantin dan dipakaikan gelang merah jambu sejak 12 Ogos 2021,” ujarnya. KitaReporters


0
0
0
0
1
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago