Berita Terkini 12 Aug, 2021

Berita Terkini| MOSTI pinggir bekalan vaksin untuk Kelantan? Tak cukup! Permohonan 1j sebulan!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Bekalan vaksin covid-19 diterima di Kelantan buat masa ini tidak mencukupi untuk membolehkan lebih ramai penerima terima suntikan. 


Kelantan tersenarai antara tiga negeri tercorot dari segi suntikan vaksin bagi dos kedua berikutan bekalan vaksin diterima tidak mencukupi berbanding permohonan dibuat.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Negeri Kelantan, Dr Izani Husin berkata kerajaan negeri memohon Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) untuk tidak meminggirkan negeri itu dari segi agihan bekalan vaksin.

“Kelantan tercorot bukan kerana penduduk menolak vaksin atau tidak mendaftar dalam MySejahtera, sebaliknya berdepan situasi kekangan bekalan vaksin.

"Permohonan telah dibuat bagi mendapatkan satu juta dos vaksin sebulan namun setakat ini Kelantan hanya menerima 500,000 dos vaksin. Sehari hanya 25,000 dos suntikan vaksin sahaja mampu diberi kepada penerima.

“Kerajaan Negeri harap MOSTI dapat dengar rintihan kami sekali gus penuhi permintaan memandangkan kes Covid-19 di negeri ini semakin meningkat,” katanya dipetik daripada laporan Harian Metro pada 12 Ogos 2021.

Ujar Dr Izani lagi, rayuan berhubung permohonan bekalan vaksin telah dilakukan oleh pihaknya dan pihak MOSTI hanya mengiyakan perkara itu serta dimaklumkan hanya 700,000 dos vaksin akan diberikan pada Ogos 2021.

Dalam perkembangan lain, Dr Izani memaklumkan peningkatan kes di Kelantan sehingga mencecah empat angka ekoran kegagalan rakyat Kelantan mematuhi prosedur operansi standard (SOP) yang ditetapkan. KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago