Berita Terkini 17 Aug, 2021

Berita Terkini| Diskaun 70% saman JPJ! 18 Ogos -16 Sept 2021! Termasuk yang disenarai hitam!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Tawaran potongan 70 peratus bayaran saman kompaun ditawarkan oleh JPJ sempena Hari Kebangsaan ke-64. 


JABATAN Pengangkutan Jalan (JPJ) menawarkan potongan 70 peratus kepada orang ramai bagi semua jenis saman yang boleh dikompaun termasuk yang disenarai hitam mulai 18 Ogos 2021.

Tawaran pengurangan saman sempena sambutan Hari Kebangsaan Ke-64 itu bagi meringankan beban rakyat akibat pandemik Covid-19.

Memetik laporan Berita Harian pada 17 Ogos 2021, JPJ menerusi satu kenyataan memaklumkan tawaran potongan itu akan berlangsung sehingga 16 September 2021 akan datang.

“Tawaran ini tidak membabitkan kes-kes yang masih dalam sebutan mahkamah termasuk yang berstatus waran tangkap atau perbicaraan.

"Potongan diberikan kepada semua notis saman dikeluarkan bagi kesalahan bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333), Akta Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (Akta 334) serta Kaedah-kaedah dan Perintah-Perintah di bawahnya, termasuklah kes yang masih dalam tindakan senarai hitam.

"Pengurangan terhadap notis saman berkenaan adalah berdasarkan kepada kadar kompaun semasa yang terdapat dalam sistem mySIKAP JPJ,” katanya.

Kenyataan turut memaklumkan, tawaran itu turut diberikan kepada semua saman yang masih aktif dan tempoh kompaunnya masih berkuat kuasa dengan syarat pembayaran dilakukan dalam tempoh dinyatakan iaitu sehingga 16 September 2021.

"Urusan pembayaran notis saman boleh dilakukan di semua pejabat JPJ negeri, cawangan dan Pusat Transformasi Bandar (UTC), kiosk atau secara dalam talian melalui portal mySIKAP JPJ (https://public.jpj.gov.my/).

“Bagi pesalah lalu lintas yang disenarai hitam, mereka dikehendaki hadir semula ke pejabat JPJ (cawangan atau negeri) bagi tujuan proses dokumentasi semula, sebelum sebarang urusan pembayaran dapat dilakukan,” ujarnya. - KitaReporters


 

0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago