Berita Terkini 12 Sep, 2021

Berita Terkini| Bergilir ke sekolah setiap minggu! PdP secara sistem penggiliran! Mulai 3 Okt!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan...  Sesi PdP secara bersemuka pada 3 Oktober 2021 akan menggunakan sistem penggiliran setiap minggu. - Kredit foto: Harakahdaily


SESI pembelajaran dan pengajaran (PdP) secara bersemuka di sekolah yang dijadualkan bermula 3 Oktober 2021 akan menggunakan sistem penggiliran setiap minggu.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata murid dan pelajar setiap sekolah akan dibahagikan kepada dua kumpulan mengikut minggu dengan kapasiti kelas dihadkan kepada 50 peratus kehadiran.

“Pendekatan sistem penggiliran setiap minggu ini bagi memastikan semua murid dan pelajar yang hadir ke sekolah selamat.

"Sebagai contoh, pada minggu pertama Kumpulan A hadir ke sekolah untuk belajar secara PdP, manakala Kumpulan B jalani PdPR. Bagi minggu kedua, sistem bergilir iaitu Kumpulan B pula perlu ke sokolah dan Kumpulan A belajar di rumah.

"Sistem penggiliran ini akan berterusan mengikut keadaan semasa dan akan dimaklumkan jika terdapat sebarang perubahan,” katanya dipetik daripada laporan Harian Metro pada 12 September 2021.

Ujar beliau lagi, beberapa kumpulan pelajar dikecualikan daripada menggunakan sistem penggiliran dan perlu hadir ke sekolah seperti biasa.

“Mereka ialah Murid Berkeperluan Khas di sekolah menengah kebangsaan pendidikan khas, sekolah menengah pendidikan khas vokasional, sekolah kebangsaan pendidikan khas dan Program Pendidikan Khas Integrasi.

“Begitu juga dengan pelajar tingkatan enam semester dua dan IBD tahun dua, murid di sekolah asrama penuh, murid kelas peperiksaan antarabangsa.

"Selain itu, murid prasekolah, tadika swasta, pusat pemkembangan minda umur empat hingga enam tahun serta sekolah kurang murid iaitu kapasiti kurang 150 murid,” ujarnya. - KitaReporters


11
8
0
14
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago