Berita Terkini 24 Sep, 2021

Berita Terkini| Sajat sah miliki kad UNHCR! Dah dapat status pelarian! Nama ditukar jadi Bella!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Abd Jalil Hassan menunjukkan kad UNHCR yang diperolehi Nur Sajat atau nama samaran terbaharunya, Bella di Thailand. - Kredit foto: Utusan Malaysia


POLIS mengesahkan usahawan kosmetik kontroversi iaitu Nur Sajat memiliki kad pelarian Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) yang dipohonnya di Thailand.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata pihak Imigresen Malaysia sudah membatalkan pemilikan passport antarabangsa Nur Sajat atau nama sebenarnya  Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman.

“Nur Sajat yang ditahan di Thailand telah memohon kad UNHCR di negara tersebut dan dalam proses permohonan itu akhirnya dia mendapat status pelarian terbabit.

“Dia telah menukar nama samarannya kepada Bella dan sedang menunggu tawaran pihak negara ketiga bagi membantunya berpindah ke negara tersebut.

“Kes usahawan ini sebenarnya kecil sahaja membabitkan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan polis iaitu menghalang penjawat awam, sebab itu dia dinasihatkan pulang,” katanya dipetik siaran Utusan Malaysia bertarikh 24 September 2021.

Tambah Abd Jalil, polis akan teruskan proses bawa pulang Nur Sajat kerana Malaysia dan Thailand terikat dengan triti yang membolehkan individu dikehendaki atau penjenayah buruan dibawa pulang.

Katanya lagi, permohonan berkaitan akan dibuat dalam tempoh masa terdekat namun bergantung kepada negara berkenaan sama ada memenuhi permintaan Malaysia atau sebaliknya.

Beliau menambah, pihak keluarga Nur Sajat dapat membantu menasihatkan usahawan berkenaan supaya pulang ke tanah air bagi hadapi pertuduhan di mahkamah syariah yang tidak seberat mana. - KitaReporters

10
14
0
13
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago