Berita Terkini 28 Sep, 2021

Berita Terkini| 2 lelaki dijumpai terikat pada pokok! Dipercayai ‘mangsa’ sindiket seludup PATI!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Anggota PGA7 menemui Pati yang diikat pada pokok di kawasan hutan di Kampung Rahmat, Rantau Panjang sewaktu jalankan rondaan. - Kredit foto: Ihsan PGA7


DUA lelaki berusia 32 dan 33 tahun dijumpai terikat pada sebatang pokok di kawasan hutan di Kampung Rahmat, Rantau Panjang dalam kejadian kira-kira 10.30 malam, 27 September 2021.

Pegawai Pemerintah Batalion 7 Pasukan Gerakan Am, Superitendan Azhari Nusi berkata lelaki pendatang asing tanpa izin (Pati) warga Myanmar itu ditemui anggota bertugas yang sedang membuat rondaan di kawasan itu.

“Melihat kelibat dua lelaki diikat pada pokok dalam keadaan gelap gelita, anggota kemudiannya hampiri mereka lalu membebaskan kedua-duanya.

“Anggota meminta kemukakan dokumen pengenalan diri bagi tujuan pemeriksaan namun mereka gagal kemukakannya. Hasil pemeriksaan ke atas tubuh badan tidak menemui sebarang barangan salah.

“Berdasarkan soal siasat, mereka maklumkan kesemua barangan berada dengan seorang lelaki yang tidak dapat dipastikan butirannya dan disyaki terbabit dengan sindiket penyeludupan Pati,” katanya dipetik laporan Harian Metro, 28 September 2021.

Tambah beliau, kedua-dua lelaki berkenaan dibawa ke Balai Polis Lubok Stol bagi siasatan lanjut sebelum diserahkan kepada Jabatan Imigresen Negeri Kelantan.

Katanya lagi, kes disiasat di bawah Seksyen 6 (3) Akta Imigresen 1959/63 dan kedua-dua Pati itu dipercayai ditipu sindiket yang berjanji membawa mereka pulang ke Myanmar melalui Thailand selepas bekerja di Kelantan dalam tempoh tertentu.

“Individu sebenar yang mengikat mereka pada pokok belum dapat dikenal pasti susulan masalah komunikasi memandangkan kedua-duanya tidak dapat berbahasa Melayu,” ujarnya. - KitaReporters

 

 

12
13
0
7
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago