Berita Terkini 09 Aug, 2021

Berita Terkini| Wanita mengandung boleh dapat vaksin tanpa janji temu! Suntik di KK ibu anak!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Golongan wanita hamil boleh dapatkan suntikan vaksin Covid-19 di klinik kesihatan ibu dan anak.


WANITA mengandung boleh mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 di klinik kesihatan ibu dan anak tanpa perlu menunggu tarikh janji temu menerusi aplikasi MySejahtera.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali berkata panggilan vaksin bagi golongan tersebut adalah di bawah urusan klinik kesihatan ibu dan anak.

“Mereka tidak perlu melalui atau menunggu janji temu dalam aplikasi MySejahtera dan kaedah ini sebenarnya lebih cepat berbanding 'walk-in' (jumpa terus).

“Arahan dan garis panduan daripada beberapa pakar Obstetrik & Ginekologi (O&G) sudah sedia diperoleh bagi proses vaksinasi ibu mengandung termasuk penetapan mengenai usia kehamilan di antara tempoh 14 hingga 33 minggu.

“Setakat ini,  golongan terbabit tidak dimasukkan sebagai kumpulan yang layak menerima pelalian secara tanpa janji temu (walk-in) di Pusat Pemberian Vaksin (PPV),” katanya dipetik laporan Berita Harian, 9 Ogos 2021.

Tambah beliau, bagaimanapun pihaknya menyambut baik cadangan untuk memasukkan golongan ibu mengandung sebagai penerima vaksin secara ‘walk in’ dan ia mungkin hanya dilaksanakan selepas selesai urusan vaksinasi warga emas serta golongan komorbid.

“Buat masa ini vaksinasi secara 'walk-in' masih ditumpukan kepada kepada individu berusia 60 tahun ke atas dan golongan komorbid terlebih dahulu,” ujarnya. KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 9 months ago