Berita Terkini 27 Sep, 2021

Berita Terkini| Harga kit ujian kendiri Covid-19 lebih murah Dis! Permintaan tinggi pengguna!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


PENETAPAN harga maksimum baharu bagi kit ujian pantas kendiri Covid-19 lebih rendah daripada harga semasa akan dilaksanakan selewat-lewatnya pada Disember 2021.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Rosol Wahid berkata, sehingga kini harga baharu kit ujian tersebut belum ditetapkan dan masih dalam perbincangan.

Bagaimanapun menurutnya, kerajaan turut mempertimbangkan keperluan pelaksanaan harga baharu lebih awal berbanding Disember berikutan permintaan serta penggunaan alatan ujian ini kian meningkat.

“Pembukaan sektor ekonomi, pelancongan dan pendidikan secara berperingkat-peringkat dan kelonggaran-kelonggaran lain dalam pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di bawah Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) menjadikan kit ujian kendiri Covid-19 itu alatan penting yang diperlukan oleh orang ramai bagi memastikan diri bebas daripada jangkitan Covid-19.

“Dalam erti kata lain, ujian pengesanan kendiri Covid-19 kini menjadi satu norma baharu yang perlu diadaptasi dalam kehidupan seharian segenap lapisan masyarakat.

“Kerajaan mahu memastikan rakyat dapat memeriksa kesihatan kendiri secara kerap dalam usaha membendung penularan wabak ini dan dalam masa sama perlu memastikan harga kit ujian ini lebih mesra pengguna dan tidak membebankan,” katanya seperti dipetik Sinar Harian, Isnin 27 September 2021. - KitaReporters


9
10
0
9
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago