Berita Terkini 27 Aug, 2021

Berita Terkini| Katil ICU Covid-19 HPP capai 100% penggunaan! Rancang guna katil wad lain pula!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

HPP merancang penggunaan katil dari unit atau wad lain bagi menampung kapasiti pesakit Covid-19 di hospital berkenaan. - Kredit foto: Sumber internet.


KADAR penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) di Hospital Pulau Pinang (HPP) kini sudah mencapai 100 peratus ekoran peningkatan kes positif Covid-19 di negeri berkenaan sejak kebelakangan ini.

Pengarah HPP, Datuk Dr Teo Gim Sian berkata susulan itu pihaknya merancang menggunakan katil dari unit atau wad lain bagi menampung kapasiti pesakit Covid-19 yang perlukan rawatan intensif di hospital itu.

“Kita sudah bersedia dan membuat persiapan untuk hadapi gelombang itu dengan memperuntukkan katil yang mencukupi bagi kegunaan pesakit.

"Pembukaan Kompleks Masyarakat Penyayang sebagai Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) bakal beroperasi minggu depan akan dapat kurangkan kesesakan pesakit di HPP.

“Terima kasih kepada kerajaan negeri atas pembukaan ini. Selain itu, kita sudah bekerjasama dengan empat hospital swasta bagi kes pesakit bukan Covid-19 untuk dapatkan rawatan,” katanya dipetik daripada laporan Harian Metro, 27 Ogos 2021.

Tambah beliau, tempat penyimpanan mayat di hospital berkenaan adalah mencukupi buat masa ini namun persiapan dan persediaan rapi tetap dilakukan. - KitaReporters


0
0
2
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago