Berita Terkini 20 Aug, 2021

Berita Terkini| Pekebun durian mangsa penipuan! Rugi RM20k selepas dihubungi 'pegawai LHDN'!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

KETUA Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa berusia 28 tahun dari Raub dihubungi suspek kononnya pegawai LHDN dari Alor Setar, Kedah untuk pengesahan maklumat peribadi. 


GARA-GARA takut dikenakan tindakan undang-undang, seorang pekebun durian sanggup memasukkan sejumlah RM20,000 ke dalam akaun individu yang tidak dikenali.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa berusia 28 tahun dari Raub dihubungi suspek kononnya pegawai LHDN dari Alor Setar, Kedah untuk pengesahan maklumat peribadi.

Panggilan kemudian disambung kepada seorang 'pegawai polis' di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Setar untuk semakan berhubung kes tunggakan cukai syarikat didaftarkan atas nama mangsa.

"Mangsa diarah menjelaskan tunggakan cukai berjumlah RM17,000 bagi mengelak tindakan mahkamah.

"Berikutan bimbang dirinya dikenakan tindakan, mangsa akur dan membuat bayaran itu pada hari sama dengan jumlah keseluruhan RM20,000 melalui pindahan wang ke akaun bank atas nama seorang lelaki," katanya seperti dipetik oleh Berita Harian, Jumaat 20 Ogos 2021.

Bagaimanapun selepas membuat bayaran mangsa dikatakan cuba menghubungi suspek, namun gagal apabila nombor telefon digunakan sudah ditamatkan.

Beliau berkata, mangsa yang curiga membuat semakan di Pejabat LHDN cawangan Raub dan mendapati tiada cukai tertunggak direkodkan di atas namanya.

Katanya, mangsa membuat laporan di Balai Polis Raub untuk tindakan lanjut dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago