Berita Terkini 21 Jul, 2021

Berita Terkini| Solat Aidiladha beramai-ramai! KDN beri jaminan! Tindakan tegas tanpa kompromi!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


POLIS Diraja Malaysia (PDRM) memulakan siasatan lanjut berhubung penularan video berkenaan pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) solat sunat Aidiladha di Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang, pada awal pagi Selasa, 20 Julai 2021.

Menteri Dalam Negeri (KDN) Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, pihaknya memberikan jaminan bahawa tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap mana-mana individu yang didapati terlibat menganjurkan majlis tersebut.

“Pada masa sama, mengarahkan Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) untuk tidak teragak-agak mengambil tindakan pengusiran di bawah Akta Imigresen 1958/63 sekiranya ia membabitkan penglibatan warga asing,” katanya dalam kenyataan, pada Rabu, 21 Julai 2021.

Sementara itu, Ketua Polis Negeri, Datuk Mohd Shuhaily Mohd Zain, berkata siasatan awal mendapati perbuatan itu berlaku secara spontan, selepas kesemua mereka tidak dibenarkan bersolat di dalam surau memandangkan jumlah jemaah dihadkan hanya kepada 100 orang.

Beliau berkata, sebelum kejadian pagi itu, polis sudah melakukan rondaan awal di kawasan berkenaan, namun pengurusan surau didapati mematuhi SOP ditetapkan.

Terdahulu, tular sebuah video dalam laman sosial Facebook berhubung ratusan individu dipercayai warga asing didakwa melanggar SOP dengan menunaikan solat sunat Aidiladha di kawasan lapang di Taman Pelangi, Juru, Pulau Pinang. - KitaReporters


 

 

 

1
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago