Berita Terkini 03 Jul, 2021

Berita Terkini| PKPD Selangor, KL: Penduduk diberikan vaksin! 8 mukim Selangor, 14 lokaliti KL!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) akan menjalankan beberapa aktiviti, termasuk pemberian suntikan vaksin sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata suntikan pelalian akan diberikan kepada penduduk di lapan mukim di Selangor dan 14 lokaliti di Kuala Lumpur, selain yang tinggal di sekitar kawasan dikenakan PKPD.

Bagaimanapun, individu yang sedang menjalani kuarantin sebagai kontak rapat kepada kes positif Covid-19 hanya akan menerima suntikan vaksin masing-masing selepas sampel calitan kali kedua disahkan negatif.

"Bagi individu-individu lain, pemberian suntikan vaksin boleh dibuat di kawasan PKPD, mengikut perancangan oleh KKM," katanya seperti dipetik oleh Berita Harian, pada Sabtu 3 Julai 2021.

Kelmarin pengumuman pelaksanaan PKPD dilaksanakan di lapan daerah dan 34 mukim di Selangor serta 14 lokaliti di Kuala Lumpur, selama 14 hari bermula 3 Julai hingga 16 Julai 2021.

Keputusan itu dibuat selepas kedua-dua negeri berkenaan menunjukkan pola jangkitan Covid-19 yang tinggi, dengan Selangor melaporkan kes harian antara 1,800 hingga 1,900, manakala Kuala Lumpur, 600 hingga 1,000 kes. - KitaReporters


 

 

0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago