Berita Terkini 12 Aug, 2021

Berita Terkini| Covid-19: Kerajaan Pahang tanggung kos pengurusan jenazah! Tanda keprihatinan!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan… Kos pengurusan jenazah Covid-19 di Pahang akan ditanggung kerajaan negeri. Kredit foto: Sumber FB


KERAJAAN Negeri Pahang akan menanggung kos pengurusan jenazah mangsa Covid-19 di negeri itu sebagai tanda keprihatinan akibat beban kewangan terpaksa ditanggung oleh keluarga waris.

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata keputusan itu dicapai pada Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Negeri pada 11 Ogos 2021.

“Seperti sedia maklum, semua pengurusan jenazah berkaitan Covid-19 diuruskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di hospital-hospital terbabit dengan menggunakan khidmat badan sukarelawan.

“Badan-badan sukarela ini tentunya ada mengenakan kadar bayaran tertentu kepada waris bagi urusan pengurusan jenazah selain menyediakan kain kapan, keranda dan Peralatan Perlindungan Peribadi (PPE) untuk petugas.

“Hasil keputusan MMK Negeri, badan sukarela terlibat boleh tuntut bayaran itu daripada Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) menerusi Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) khususnya di masjid-masjid daerah berkenaan," katanya dipetik daripada laporan Sinar Harian pada 12 Ogos 2021.

Tambah beliau, mesyuarat juga memutuskan untuk menubuhkan sebuah tabung khas berkaitan  pengurusan jenazah Covid-19 dengan dikendalikan oleh JAIP yang akan meminta semua masjid turut membuat kutipan khas.

Katanya lagi, sebagai permulaan Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) telah bersetuju menyalurkan RM200,000 ke tabung khas tersebut. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago