Berita Terkini 02 Aug, 2021

Berita Terkini| Polis akan panggil semua Ahli Parlimen! Terlibat perhimpuan di Dataran Merdeka!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim berkata, pihaknya telah menerima dua laporan polis yang dilakukan di sekitar Kuala Lumpur berhubung perhimpunan terbabit. 


POLIS akan memanggil semua Ahli Parlimen dan individu yang terlibat dalam perhimpunan berhampiran Dataran Merdeka yang berlangsung awal pagi Isnin, 2 Ogos 2021.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim berkata, pihaknya telah menerima dua laporan polis yang dilakukan di sekitar Kuala Lumpur berhubung perhimpunan haram terbabit.

“Pada awalnya, kita menerima maklumat mengenai perancangan beberapa individu yang ingin menganjurkan perhimpunan di bangunan Parlimen namun hasil semakan dari Parlimen mendapati tiada sebarang perhimpunan akan diadakan.

“Susulan itu, Polis Kuala Lumpur telah membuat persediaan menutup dan melencongkan sebahagian jalan di beberapa lokasi sekitar Kuala Lumpur terutama menuju ke bangunan Parlimen,” katanya seperti dipetik Kosmo pada Isnin, 2 Ogos 2021.

Kira-kira 500 pegawai dan anggota polis ditugas dalam mengawal pergerakan individu terbabit yang merancang berhimpun di laluan ke bangunan Parlimen sebelum bergerak ke Dataran Merdeka.

“Kita juga sedang menyiasat semua individu yang terbabit dalam perhimpunan itu dengan memanggil mereka bagi membantu siasatan,” katanya.

Beliau berkata, siasatan akan dibuat mengikut Seksyen 9 (5) Akta Perhimpunan Aman 2012 (Pemberitahuan Perhimpunan); Seksyen 12 A, Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988; Peraturan 9 Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit, 2021 (Larangan Berarak) dan Peraturan 10 peraturan sama iaitu (Kawalan Berhimpun). - KitaReporters


BEBERAPA Ahli Parlimen pembangkang berhimpun di Dataran Merdeka selepas tidak dibenarkan memasuki bangunan Parlimen. - Kredit foto: Utusan Malaysia

2
0
0
0
1
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago