Berita Terkini 01 Oct, 2021

Berita Terkini| Akta MCMC dikaji semula! Pastikan pelanggaran keselamatan siber ditangani serius!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) perlu dikaji semula bagi memastikan sebarang pelanggaran keselamatan siber seperti kebocoran data peribadi dapat ditangani secara serius melalui penguatkuasaan undang-undang, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Annuar berkata beliau telah mengarahkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) untuk mengkaji semula Akta MCMC 1998, dan berharap agar siasatan menyeluruh akan dilakukan atas dakwaan mengenai kebocoran data oleh sesebuah agensi kerajaan.

"Amat penting bagi KKMM (Kementerian Komunikasi dan Multimedia) dan MCMC untuk mengkaji dakwaan kebocoran data oleh sesebuah badan kerajaan tersebut.

"Untuk kes tersebut, tidak akan ada yang terlepas semasa siasatan dijalankan, termasuk kajian forensik siber untuk mengetahui bagaimana kebocoran itu berlaku," katanya dalam kenyataan pada Jumaat, 1 Oktober 2021.

Beliau berkata bahawa sebarang dakwaan kejadian kebocoran data peribadi di sesuatu agensi kerajaan akan semestinya akan membuka mata.

"Peranan CyberSecurity Malaysia sebagai agensi pakar dan teknikal di bawah bidang kuasa KKMM adalah untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan, program dan inisiatif melalui inovasi keselamatan siber untuk mengurangkan kerentanan sistem digital, dan pada masa yang sama memperkukuhkan kemandirian Malaysia di ruang siber. - KitaReporters


8
17
0
12
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago