Berita Terkini 21 Sep, 2021

Berita Terkini| Khidmat kaunseling ditambah baik! JPM, KPWKM bersama bantu pasangan bermasalah!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


KHIDMAT kaunseling dan kekeluargaan kepada pasangan yang sedang menghadapi konflik akan ditambah baik oleh Jabatan Perdana Menteri (JPM) bagi Hal Ehwal Agama bersama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM). 

Menteri Di JPM (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad berkata, cadangan baharu kolaboratif antara kedua-dua pihak menerusi Projek Rintis bersama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

Selain itu, projek tersebut akan memperkasakan masjid sebagai pusat transit dan aktiviti psikososial bagi kesejahteraan wanita dan ibu tunggal.

Tambahnya, dua buah masjid di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sudah dijadikan projek rintis itu iaitu Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Masjid Al-Ghufran, Pinggiran Taman Tun Dr Ismail sebagai tempat perlindungan sementara mangsa keganasan rumah tangga.

“Alhamdulillah, pagi ini bertemu dengan Datuk Seri Rina Harun bagi membincangkan program-program kolaborasi strategik antara JPM (Hal Ehwal Agama) dengan KPWKM mengenai isu-isu melibatkan institusi keluarga, remaja, ibu tunggal dan beberapa kumpulan khusus yang memerlukan perhatian sebaiknya.

“Beberapa buah masjid di Wilayah Persekutuan telah melaksanakan inisiatif yang proaktif bagi menyediakan khidmat kaunseling kepada mangsa keganasan ini,” katanya menerusi hantaran dalam Facebook pada Selasa, 21 September 2021. - KitaReporters


13
11
0
18
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago