Berita Terkini 23 Jul, 2021

Berita Terkini| 2 bekas YDP majlis perbandaran antara 3 direman! Rasuah rumah RM1j, wang RM500k!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


TIGA individu termasuk dua bekas Yang Dipertua (YDP) majlis perbandaran di Selangor direman enam hari kerana disyaki menerima rasuah daripada kontraktor projek dan pemaju perumahan di kawasan masing-masing.

Majistret Shah Wira Abdul Halim mengeluarkan perintah reman hingga Rabu, 28 Julai 2021 selepas mendengar permohonan dikemukakan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Mahkamah Putrajaya, pada Jumaat 23 Julai 2021.

Kedua-dua bekas YDP yang berusia 47 tahun itu ditahan di Pejabat SPRM ketika hadir memberikan keterangan pada Khamis 22 Julai.

Menurut sumber, turut ditahan ialah seorang kontraktor yang terbabit memberi rasuah bagi membolot projek ditawarkan di dua majlis perbandaran diketuai kedua-dua YDP terbabit.

"YDP berkenaan kini memegang jawatan pegawai daerah (DO), manakala kontraktor berusia 42 tahun itu sebelum ini dipercayai mengawal 16 syarikat didaftarkan atas nama saudara dan pekerjanya bagi mendapatkan projek di dua majlis perbandaran berkenaan yang dianggarkan mencecah jutaan ringgit sejak empat tahun lalu.

"Bagi setiap projek diperoleh, kedua-dua bekas YDP itu akan menerima habuan lima peratus daripada nilai projek serta menerima pelbagai bentuk suapan termasuk sebuah rumah bernilai RM1 juta, wang tunai RM500,000 dan pakej pelancongan ke Eropah bagi meluluskan kebenaran merancang dan pembangunan milik sebuah syarikat pemaju perumahan," kata sumber yang dipetik oleh Berita Harian pada Jumaat, 23 Julai 2021.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM dan sabit kesalahan boleh dipenjara tidak melebihi 20 tahun dan didenda lima kali ganda nilai suapan. - KitaReporters


GAMBAR hiasan...Tiga individu termasuk YDP majlis perbandaran Selangor kini direman enam hari sehingga 28 Julai 2021.

0
0
0
2
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago