Berita Terkini 05 Sep, 2021

Berita Terkini| Terengganu bersedia vaksin 95k pelajar sekolah menengah! Tunggu garis panduan!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Program vaksinasi Covid-19 untuk sekolah menengah di Terengganu akan dilaksanakan tidak lama lagi. - Kredit foto: tanjungpinangkota


TERENGGANU kini hanya menunggu garis panduan pelaksanaan imunisasi kepada pelajar sekolah untuk melaksanakan program vaksinasi Covid-19 melibatkan 95,000 pelajar sekolah menengah di negeri berkenaan.

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Datuk Dr Kasemani Embong berkata semua pihak terlibat telah pun bersedia melaksanakan program melibatkan pelajar berusia di antara 13 hingga 17 tahun itu yang dijangka tidak lama lagi.

"Program ini dimulakan di Sarawak dulu dan di Terengganu, kita sudah bersedia dan sedang menunggu garis panduan pelaksanaan. Apabila dapat nanti, kita akan terus mulakan.

“Kita sememangnya punyai kemampuan sumber manusia dan tempat untuk melaksanakan vaksinasi kepada pelajar sekolah menengah di negeri ini.

“Bagaimanapun pelaksanaannya kelak bergantung juga kepada bekalan vaksin yang diperolehi,” katanya dipetik laporan Sinar Harian siaran 5 September 2021.

Sementara itu, berhubung perkembangan suntikan vaksin Covid-19 di Terengganu, Dr Kasemani memaklumkan 86 peratus daripada 808,400 rakyat negeri ini yang layak divaksin sudah menerima suntikan pertama.

Menurutnya, jumlah itu menjadikan baki penduduk masih belum divaksin seramai 122,436 orang dengan Dungun merekodkan angka paling ramai iaitu 37,843 orang dengan disusuli Besut seramai 36,181 orang.

“Selain itu penduduk masih belum divaksin diikuti daerah Kuala Terengganu (26,096), Marang (7,706), Hulu Terengganu (7,039), Kemaman (3,362) dan Setiu (3,309),” ujarnya. KitaReporters


6
8
0
14
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago