Berita Terkini 03 Aug, 2021

Berita Terkini| Suspek pecah pejabat sembunyi atas pokok! Serah diri dipujuk bomba lebih sejam!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Suspek yang memecah masuk ke sebuah pejabat dalam kejadian di Sembulan, Kota Kinabalu  bersembunyi atas pokok sebelum  erjaya ditahan polis.


SEORANG lelaki berusia 32 tahun yang bersembunyi atas pokok selepas memecah masuk ke sebuah pejabat agensi kerajaan di Sembulan, Kota Kinabalu, Sabah akhirnya akur turun setelah dipujuk lebih sejam.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata terdahulu pengawal keselamatan menyedari suspek memecah masuk pejabat Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) kira-kira jam 9 malam pada 2 Ogos 2021.

“Suspek yang merupakan seorang penganggur melarikan diri lalu memanjat sebatang pokok kayu ara di kawasan bangunan berkenaan untuk menyembunyikan diri.

“Sejurus menerima laporan berhubung kejadian, pihak polis bergegas ke lokasi dan mendapati suspek masih berada atas pokok. Polis kemudiannya meminta bantuan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dalam usaha memujuk suspek turun.

“Awalnya, suspek enggan turun kerana tidak mahu ditahan oleh pihak berkuasa. Namun, selepas lebih sejam dipujuk oleh polis dan pasukan bomba akhirnya dia akur turun dari pokok untuk serah diri,” katanya dipetik laporan Harian Metro, 3 Ogos 2021.

Ujarnya lagi, polis kini sedang jalankan siasatan lanjut mengikut Seksyen 448 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum tiga tahun atau denda yang boleh sampai RM5,000 atau kedua-duanya. - KitaReporters

0
1
0
1
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago