Berita Terkini 24 Aug, 2021

Berita Terkini| Labuan beralih kepada Fasa 4 PPN! Pertama nikmati kemudahan! Semua sektor dibuka!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


LABUAN menjadi negeri dan wilayah pertama beralih kepada Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, peralihan kepada Fasa 4 itu berikutan kadar vaksinasi lengkap di wilayah itu mencapai imuniti berkelompok iaitu 92.4 peratus daripada populasi dewasa.

"Perkara ini disokong oleh data yang menunjukkan trend kes positif Covid-19 harian di Labuan menurun kepada satu digit secara konsisten selama 12 hari berturut-turut," katanya dalam kenyataan di Putrajaya pada Selasa, 24 Ogos 2021.

Ismail Sabri menjelaskan kadar penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) Labuan kini telah menurun ke angka sifar berbanding 30 peratus pada Julai lalu.

"Mengambil kira keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan atas nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kerajaan hari ini mengumumkan peralihan PPN di Labuan dari Fasa 3 kepada Fasa 4," katanya.

Beliau berkata, antara kemudahan yang dinikmati penduduk Labuan adalah semua sektor ekonomi dibenarkan beroperasi dengan kapasiti pekerja 100 pekerja tertakluk kepada prosedur operasi standard (SOP) yang berkuat kuasa.

Malah, majlis sosial turut dibenarkan dengan had 50 peratus berdasarkan kapasiti premis atau dewan selain mengamalkan penjarakan fizikal. - KitaReporters


1
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago