Berita Terkini 04 Aug, 2021

Berita Terkini| MATA cadang hotel bajet jadi PKRC! Bantu sektor perhotelan kembali beroperasi!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

GAMBAR hiasan... Penggunaan hotel bajet sebagai pusat PKRC itu juga dapat membolehkan sektor perhotelan bajet beroperasi kembali dan menjana pendapatan.


PERSATUAN Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) mencadangkan supaya kerajaan menjadikan hotel-hotel bajet di seluruh negara sebagai Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah (PKRC) bagi pesakit tahap satu hingga tiga.

Presidennya, Datuk Mohd Khalid Harun berkata, cadangan itu berikutan keadaan pusat kuarantin yang dilihat penuh dan sesak akibat peningkatan kes harian terutama di Lembah Klang.

Katanya, cadangan berkenaan bertujuan membendung pelanggaran SOP bagi kes kuarantin di rumah, sekali gus mengekang peningkatan kes dan menangani kes kematian sebelum tiba di hospital (BID).

"Jika pesakit Covid-19 tahap satu hingga tiga diarahkan kuarantin di rumah, kepatuhan mereka terhadap prosedur operasi standard (SOP) diragui.

"Apa yang membimbangkan, mereka masih bebas bergerak tanpa pengawasan pihak berkuasa dan ini boleh menyebabkan kes meningkat.

"Setiap hari juga, kita mendapat berita kes BID, yang mana pesakit COVID-19 meninggal dunia di rumah tanpa mendapat bantuan perubatan sewajarnya seperti di pusat PKRC, " katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur pada Rabu, 4 ogos 2021.

Mohd Khalid berkata, penggunaan hotel bajet sebagai pusat PKRC itu juga dapat membolehkan sektor perhotelan bajet beroperasi kembali dan menjana pendapatan. - KitaReporters


PRESIDEN MATA, Datuk Mohd Khalid Harun berkata, cadangan itu berikutan keadaan pusat kuarantin yang dilihat penuh dan sesak akibat peningkatan kes harian terutama di Lembah Klang. 


1
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago