Berita Terkini 30 Sep, 2021

Berita Terkini| Lebih 27k rakyat Kelantan tak mahu vaksin COVID-19! 9k daripadanya antivaksin!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


LEBIH 27,000 rakyat di Kelantan mengisytiharkan tidak mahu menerima suntikan vaksin Covid-19 dengan alasan-alasan tertentu, setakat Rabu, 29 September 2021.

Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri, Dr Izani Husin berkata, daripada jumlah tersebut, lebih 9,000 merupakan individu antivaksin yang benar-benar menolak suntikan tersebut.

Beliau berkata, angka selebihnya pula adalah mereka yang menolak vaksin kerana masalah kesihatan serta mempunyai alasan tertentu.

“Setakat ini data yang dikumpulkan melalui pemimpin setempat termasuk ketua jajahan, ketua kampung dan sebagainya mendapati seramai 27,000 daripada keseluruhan 1.103 juta penduduk di Kelantan tidak mahu divaksin.

"Lebih 9,000 orang yang enggan divaksin itu memberi pelbagai alasan, antaranya mendakwa vaksin adalah agenda Yahudi dan berbahaya. Selebihnya tidak mahu divaksin kerana berpenyakit," katanya seperti dipetik Sinar Harian, Khamis 30 September 2021.

Beliau menjelaskan, dasar kerajaan sememangnya tidak boleh memaksa seseorang individu mengambil vaksin, namun jika tidak divaksin akan mengundang bahaya kepada orang lain serta diri mereka sendiri ketika berurusan dengan pihak lain," katanya. - KitaReporters9
14
0
6
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago