Berita Terkini 09 Jul, 2021

Berita Terkini| SKM terima 493 permohonan kebenaran untuk beroperasi! 192 permohonan tak layak!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

Tiga kluster koperasi yang boleh membuat permohonan beroperasi daripada SKM adalah sektor perkhidmatan kewangan, koperasi kredit dan ar-rahnu. - Kredit Foto: suaramerdeka.com


SURUHANJAYA Koperasi Malaysia (SKM) menerima 493 permohonan daripada sektor koperasi dan bukan koperasi yang tergolong dalam kluster koperasi untuk meneruskan aktiviti ekonomi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuatkuasa di seluruh negara.

Tiga kluster koperasi yang boleh membuat permohonan beroperasi daripada SKM adalah sektor perkhidmatan kewangan termasuk co-opbank, koperasi kredit dan Ar-Rahnu.

Pengarah Bahagian Penyeliaan dan Tadbir Urus SKM, Ibrahim Kasah berkata, daripada jumlah permohonan itu, sebanyak 301 permohonan diluluskan iaitu dua permohonan daripada co-opbank termasuk Co-opbank Pertama (CBP) dan Bank Rakyat, 211 koperasi kredit dan 88 Ar-Rahnu untuk beroperasi.

Permohonan aktiviti ekonomi itu bagaimanapun perlu mendapat kelulusan menerusi sistem COVID-19 Intelligent Management System (CIMS) 3.0 yang dikelolakan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) sebelum mendapat kelulusan SKM.

“Bagaimanapun, bagi sistem ini kami menolak sejumlah 192 permohonan yang tidak layak kerana bukan kluster, koperasi tidak berdaftar, koperasi memberi maklumat salah dan syarikat.

“Permohonan bukan kluster koperasi itu bermaksud koperasi yang tidak menjalankan aktiviti co-opbank, kredit atau Ar-Rahnu.

“Sehingga kini, permohonan yang paling tinggi diluluskan adalah koperasi di sekitar Wilayah Persekutuan dengan jumlah 117 permohonan,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat, 9 Julai 2021.

Kata Ibrahim, SKM melalui Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) mendapatkan kelulusan daripada Kementerian Kesihatan (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk membenarkan koperasi bersesuaian menjalankan aktiviti ekonomi semasa PKP.

Katanya, SKM turut mempunyai senarai nama koperasi yang mempunyai aktiviti yang dibenarkan dan prosedur operasi standard (SOP) dipersetujui MEDAC untuk koperasi beroperasi sepanjang PKP 3.0. - KitaReporters


SKM telah menolak sejumlah 192 permohonan tidak layak kerana bukan kluster, koperasi tidak berdaftar, koperasi memberi maklumat salah dan syarikat. - Kredit foto: Facebook Ar-Rahnu KT Sungai Besi

0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago