Berita Terkini 30 Sep, 2021

Berita Terkini| Penjawat awam wajib ambil vaksin Covid-19! Lengkapkan vaksinasi sebelum 1 Nov!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

 

Gambar hiasan… Suntikan vaksin covid-19 diambil penjawat awam mampu memberikan lebih keyakinan serta jaminan kepada orang awam. - Kredit foto: Harian Metro


SEMUA penjawat awam diwajibkan mengambil suntikan vaksin Covid-19 dan perlu segera melengkapkan imunisasi berkenaan sebelum 1 November 2021.

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menerusi satu kenyataan memaklumkan seramai 16,902 atau bersamaan 1.6 peratus penjawat awam di negara ini belum mendaftarkan diri untuk menerima suntikan vaksin berkenaan.

“Walaupun jumlah penjawat awam yang tidak mendapatkan vaksinasi adalah kecil, namun pengambilan imunisasi berkenaan mampu berikan lebih keyakinan serta jaminan kepada orang awam.

“Vaksinasi ini juga memastikan kelancaran penyampaian perkhidmatan awam kepada rakyat. Berikutan itu, JPA mewajibkan semua pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan untuk mengambil vaksin,” katanya dipetik laporan Berita Harian, 30 September 2021.

Tambah kenyataan itu lagi, semua penjawat awam adalah tertakluk kepada Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 [PU(A) 395/1993].

Tindakan tatatertib boleh dikenakan selaras dengan peraturan semasa yang berkuat kuasa sekiranya penjawat awam  belum mengambil vaksin selepas tempoh ditetapkan tanpa mendapat pengecualian daripada pegawai perubatan kerajaan.

Untuk info, pada  21 September 2021, JPA dalam kenyataannya berkata pihaknya akan membawa cadangan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mewajibkan pengambilan vaksin dalam kalangan penjawat awam.

Jabatan itu memaklumkan, kewajipan itu tidak membabitkan individu yang benar-benar mempunyai alasan kukuh untuk mendapatkan pengecualian penerimaan vaksin atas faktor kesihatan. - KitaReporters


 

16
8
0
15
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago