Berita Terkini 05 Sep, 2021

Berita Terkini| Lambat daftar punca kes Covid-19 meningkat di Sabah! Lewat di antara 2-5 hari!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


SEBANYAK 1,067 atau 46.8 peratus daripada keseluruhan 2,279 kes positif Covid-19 yang dicatatkan di Sabah adalah kes yang lewat didaftarkan antara dua hingga tiga hari.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri Datuk Masidi Manjun berkata, 92 kes atau empat peratus pula adalah keputusan saringan yang didaftar lewat antara empat hingga lima hari manakala 181 kes atau 7.9 peratus didaftar lewat melebihi lima hari selepas keputusan ujian diketahui.

Bagaimanapun beliau menjelaskan kes baharu Covid-19 di Sabah hari ini, 4 September susut sedikit kepada 2,279 berbanding 2,404 yang dicatatkan sebelum ini.

"Terdapat trend iaitu jumlah saringan kontak rapat menurun tetapi jumlah kes melalui saringan bergejala bertambah. Trend ini agak membimbangkan kerana ia satu petanda virus COVID-19 semakin berleluasa dalam kalangan masyarakat tanpa diketahui punca penyebaran.

"Hari ini, peratusan (positif) saringan kontak rapat turun kepada 54.3 peratus atau 1,237 kes tetapi jumlah daripada saringan bergejala naik kepada 31.1 peratus atau 708 kes manakala saringan kluster menyumbang 164 kes," katanya dalam kenyataan pada 4 September 2021.

Masidi juga berkata satu kluster baharu dicatatkan di Sabah iaitu Kluster Semawang di Sandakan yang merupakan kluster tempat kerja membabitkan pekerja sebuah kilang papan yang tinggal di kuarters premis itu.

"Pada 19 Ogos (2021), sebuah klinik swasta telah melaporkan 10 notifikasi kes positif. Kes indeks adalah pekerja lelaki berusia 40 tahun bukan warganegara yang dikesan positif COVID-19 dalam saringan pekerjaan, setakat hari ini, kluster itu merekodkan 116 kes positif," katanya. - KitaReporters


6
10
0
12
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 7 months ago