Berita Terkini 22 Jul, 2021

Berita Terkini| Cuaca panas, kering di Malaysia hingga Sept 2021! Tiada gelombang haba direkodkan

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan... Cuaca panas dan kering di Malaysia dijangka berlanjutan sehingga September 2021.


CUACA panas dan kering di Malaysia ketika ini susulan negara mengalami Monsun Barat Daya dijangka berlanjutan sehingga pertengahan September 2021 depan.

Memetik laporan Bernama pada 22 Julai 2021, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) menerusi satu kenyataan memaklumkan bagaimanapun tiada gelombang haba direkodkan berlaku setakat ini.

"Berdasarkan pemantauan MetMalaysia terhadap gelombang haba hingga 21 Julai 2021, tiada kawasan di negara ini yang terdedah dengan sebarang gelombang haba. 

"Stesen meteorologi tidak merekodkan suhu lebih daripada 35 darjah Celcius (°C) selama tiga hari berturut-turut.  Suhu tertinggi direkodkan di Malaysia ialah 40.1°C iaitu ketika fenomena El Nino terkuat melanda negara pada  tahun 1998.

"MetMalaysia sentiasa melakukan pemantauan  termasuk status gelombang haba di seluruh negara dan sebarkan maklumat kepada agensi berkaitan untuk tindakan penguatkuasaan serta persiapan hadapi bencana," katanya.

Tambah kenyataan itu lagi, MetMalaysia menjangkakan perubahan cuaca dengan berlakunya hujan lebat, angin kencang dan kelembapan tinggi pada pertengahan September 2021.

"Perubahan berkenaan disebabkan Malaysia sedang beralih monsun khususnya di negeri Pantai Barat dan pedalaman Semenanjung selain pantai barat Sabah dan wilayah tengah dan barat Sarawak," ujarnya. - KitaReporters 


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago