Berita Terkini 06 Jul, 2021

Berita Terkini| Kedah beralih ke Fasa 2 PPN? Usaha penuhi nilai ambang! Tingkatkan vaksinasi!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Lima negeri telah beralih ke Fasa 2 PPN bermula 5 Mei 2021 


KEDAH mungkin menjadi negeri seterusnya beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) setelah beberapa usaha dijalankan kerajaan negeri bagi memenuhi nilai ambang.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan negeri, Datuk Dr Mohd Hayati Othman berkata, usaha tersebut turut merangkumi inisiatif pertingkatkan program pemberian vaksin kepada rakyat mengikut bekalan diterima.

"Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) juga digerakkan bagi berikan suntikan vaksin kepada golongan pekerja industri di Sungai Petani, Kulim dan Alor Setar.

"Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) sedang dilaksana membabitkan kluster industri terutama di Sungai Petani tentunya dapat kawal penularan Covid-19 serta diharap putuskan rantaian virus di kawasan itu.

"Mungkin Kedah tidak lama lagi akan masuk fasa 2 PPN selepas Sabah kerana kita telah pun mencapai jumlah vaksinasi lengkap lebih sembilan peratus," katanya yang dipetik oleh laporan Harian Metro, 6 Julai 2021.

Tambah beliau, Jabatan Kesihatan Negeri Kedah turut memastikan pesakit Covid-19 dirawat di Unit Rawatan Rapi  di Kedah berkurangan ke paras sederhana bagi capai nilai ambang ditetapkan kerajaan.

Sementara itu, terdahulu Terengganu, Perak, Kelantan, Pahang dan Perlis beralih ke Fasa 2 PPN mulai 5 Jun 2021, apabila berjaya penuhi semua nilai ambang termasuk catat liputan vaksin lengkap melebihi 10 peratus dalam kalangan penduduk. - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago