Berita Terkini 02 Jul, 2021

Berita Terkini| KKM lancar platform pantau keselamatan sukarelawan sihat! Sertai kajian klinikal!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Platform National Healthy Research Volunteer Register dilancarkan secara maya pada 2 Julai 2021.


Platform ‘National Healthy Research Volunteer Register’ (NHRVR) atau Daftar Sukarelawan Penyelidikan Sihat Nasional dilancarkan oleh Institut Penyelidikan Klinikal (ICR) Kementerian Kesihatan (KKM) bagi pantau keselamatan sukarelawan sihat yang sertai kajian klinikal di negara ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata platform tersebut akan bantu para penyelidik dan sukarelawan dalam pastikan integriti kajian klinikal dijalankan tidak terjejas.

“Bagi pastikan  platform ini dapat digunakan dengan efisien, latihan telah diberikan kepada staf-staf rangkaian pusat penyelidikan klinikal di bawah kelolaan ICR, KKM dan institusi atau pusat-pusat yang kendalikan kajian klinikal terlibat.

“Sukarelawan sihat adalah individu yang tidak punyai sebarang masalah kesihatan yang menghalang daripada menyertai percubaan klinikal.

“Mereka  terlibat dalam kajian klinikal fasa 1, kajian bioavailability dan bioequivalence serta kajian fasa 3 seperti kajian klinikal yang sedang dijalankan berkenaan vaksin,” katanya yang dipetik laporan Kosmo, 2 Julai 2021.

Katanya lagi, platform berkenaan juga untuk memastikan agar sukarelawan tidak berada di dalam beberapa kajian klinikal serentak dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Tambahnya lagi, KKM turut menyasarkan penglibatan menyeluruh institusi pengajian tinggi serta sektor swasta dalam menggunakan platform tersebut di masa hadapan. - KitaReporters


1
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 2 years ago