Berita Terkini 01 Sep, 2021

Berita Terkini| 52 warga asing ditahan di tapak pembinaan kondo! Ops Sapu Jabatan Imigresen!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


JABATAN Imigresen Malaysia Melaka menahan 52 individu dalam Operasi Penguatkuasaan (Ops Sapu) di penempatan pekerja warga asing di tapak pembinaan kondominium Kota Laksamana di Melaka.

Pengarahnya, Anirwan Fauzee Mohd Aini berkata, ketika operasi pada jam 1.30 pagi Selasa, 31 Ogos 2021, terdapat 134 pekerja sedang nyenyak tidur dan daripada jumlah itu, 52 orang terdiri dari warga Myanmar dan Bangladesh didapati melanggar Akta Imigresen.

Menurutnya bilangan mereka yang ditahan membabitkan 41 lelaki Bangladesh dan 11 lelaki Myanmar berusia di antara 25 dan 45 tahun yang dipercayai bekerja sebagai buruh pembinaan di kawasan sekitar.

"Kesemua warga asing tidak menyedari kehadiran anggota penguat kuasa kerana sedang nyenyak tidur malah kawasan tersebut dikepung oleh anggota penguat kuasa lebih awal.

"Mereka yang ditahan dibawa ke Pusat Kesihatan Daerah bagi menjalani ujian saringan Covid-19 sebelum dihantar ke Depot Tahanan Imigresen bagi tujuan siasatan dan pendakwaan," katanya dalam satu kenyataan, Rabu, 1 September 2021.

Kesalahan imigresen yang dikenal pasti adalah antara mereka tiada sebarang dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa di negara ini, Pas Lawatan Kerja Sementara tamat tempoh dan kesalahan-kesalahan lain di bawah Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155). - KitaReporters


0
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 3 months ago