Berita Terkini 03 Sep, 2021

Berita Terkini| Guru tolak vaksin tak dibenar mengajar dalam kelas! Masih berbaki 2,500 orang!

@news editor 2
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@kitareporters.com

Share this

Gambar hiasan… Sesi persekolahan dijangka dibuka pada 3 Oktober 2021. - Kredit foto: mstar


MANA-MANA guru yang enggan menerima suntikan vaksin Covid-19 tidak akan dibenarkan mengajar secara bersemuka setelah sesi persekolahan dijadualkan buka pada 3 Oktober 2021.

Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata masih terdapat 2,500 guru seluruh negara ini tidak mahu divaksinasi setakat ini dan pihak kementerian akan keluarkan garis panduan tugasan kepada golongan berkenaan.

“Kita akan adakan sesi libat urus bersama mereka (guru enggan divaksin) ini. Apabila sekolah dibuka nanti, guru yang tidak divaksinkan tidak boleh mengajar secara bersemuka di dalam kelas serta berinteraksi dengan pelajar.

“Garis panduan akan dikeluarkan nanti. Kita juga sedang berbincang dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) berhubung tindakan boleh diambil terhadap guru yang masih belum divaksin,” katanya dipetik laporan Harian Metro siaran 3 September 2021.

Tambah beliau, ada dalam kalangan guru tidak dapat divaksin atas faktor kesihatan, namun ada juga hanya disebabkan rasa tidak yakin dengan keberkesanan vaksin.

“Terdapat pelbagai alasan diberikan mereka, kita akan teliti satu persatu dan minta Jabatan Pendidikan Negeri atau Pusat Pendidikan Daerah bertemu, sekali gus beri penjelasan mengenai keperluan vaksin ini.

“Sehingga kini sebanyak 85.26 peratus guru di seluruh negara ini sudah lengkap dua dos vaksin, manakala 96.7 peratus sudah pun menerima satu dos suntikan vaksin Covid-19,” ujarnya. -KitaReporters


12
12
0
16
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 10 months ago