Berita Terkini 18 Aug, 2021

Berita Terkini| Raja-Raja Melayu adakan mesyuarat khas 20 Ogos 2021! Bincang calon sesuai PM9!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this


SATU Mesyuarat khas Raja-Raja Melayu akan diadakan pada Jumaat, 20 Ogos 2021 di Istana Negara bagi membincangkan isu bakal calon Perdana Menteri Kesembilan dan kerajaan.

Sumber Istana Negara memberitahu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dijangka mengumumkan keputusannya berhubung pencalonan 220 ahli Parlimen yang memilih Perdana Menteri baharu.

Yang di-Pertuan Agong telah mengambil langkah yang tepat untuk meminta ahli Parlimen menyerahkan pilihan Perdana Menteri mereka secara terus.

“Berdasarkan beberapa kes lalu, yang mana ahli Parlimen diketahui memiliki lebih daripada satu SD dalam pernyataan sokongan mereka.

“Namun masyarakat tidak lagi mempercayai dokumen-dokumen ini. Jadi, istana ingin menyelesaikannya dengan cara betul,” katanya seperti dipetik oleh The Star, 18 ogos 2021.

Semalam 17 Ogos 2021, Yang di-Pertuan Agong bertemu dengan pemimpin parti politik termasuk Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man.

Turut hadir menghadap Seri Paduka Baginda ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Presiden Pejuang, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin, 16 Ogos 2021 lalu meletak jawatan sebagai Perdana Menteri  yang kelapan selepas kehilangan majoriti apabila 15 Ahli Parlimen dari UMNO menarik sokongan terhadap kerajaan Perikatan Nasional yang dipimpinnya. - KitaReporters


1
0
0
0
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 1 year ago