Berita Terkini 23 Sep, 2021

Berita Terkini| Kelantan benarkan nikah di kediaman sendiri! Tidak melebihi 30 minit, ikut SOP!

@news editor 1
Semua kenyataan media/press releases boleh di emel ke editor@reporters.com

Share this

MAJLIS akad nikah di Kelantan dibenarkan berlangsung di premis persendirian atau masjid secara bersemuka tanpa sentuhan yang berkuat kuasa serta merta.

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JAHEAIK), Datuk Che Mohd Rahim Jusoh, berkata majlis yang diadakan itu tidak melebihi 30 minit dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Katanya, kehadiran semasa majlis akad nikah dibenarkan tidak melebihi 10 orang yang lengkap divaksin termasuk pasangan pengantin, jurunikah atau imam, wali dan saksi.

"Bagi pasangan dan wali pengantin perempuan yang belum lengkap divaksin, diwajibkan menjalani ujian saringan Covid-19 sama ada Kit Ujian Pantas (RTK), Real-Time Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) atau ujian kendiri selewat-lewatnya dua hari sebelum akad nikah. Keputusan ujian kendiri hendaklah dikemaskini di dalam aplikasi MySejahtera.

"Wali pengantin perempuan boleh membuat permohonan wakalah wali sekiranya uzur untuk hadir ke majlis akad nikah," katanya menerusi kenyataan, pada Khamis, 23 September 2021.

Beliau berkata, hanya jurunikah atau imam yang lengkap divaksin sahaja boleh mengakad nikah pasangan bakal pengantin. - KitaReporters


10
11
0
9
0
You will be interested

Berita Terkini| Suntikan vaksin guna picagari kosong! Penyuntik tersilap! CITF-A pohon maaf!

Proses vaksinasi ke atas seorang remaja berusia 12 tahun gunakan picagari kosong berpunca akibat petugas kesihatan tersilap ambil picagari masih belum digunakan

News Editor 2 in Berita Terkini 9 months ago

Berita Terkini| Sesi persekolahan bermula di 3 negeri! Libatkan pelajar SPM, STPM,PPKI dan MBK!

SESI persekolahan secara bersemuka bermula di Terengganu, Kelantan dan Langkawi, Kedah hari ini, selepas enam bulan sekolah di seluruh negara ditutup
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| 69 kampung orang Asli Pahang terima Internet|Pelaksanaan projek bermula minggu ini!

SEBANYAK 69 kampung orang asli seluruh Pahang bakal menjalani kehidupan lebih se
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| Pesakit Covid-19 mahu lari tapi terperangkap! Nasib baik diselamat pasukan bomba!

TINDAKAN seorang pesakit COVID-19 yang cuba melarikan diri bertukar cemas apabila terperangkap di tingkat satu Hospital Keningau, Sabah, awal pagi Ahad.
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago

Berita Terkini| SPRM perlu kaedah baharu cegah rasuah! Tangani ketirisan libatkan dana kerajaan!

PENDEKATAN penguatkuasaan undang-undang mencegah rasuah perlu selaras dengan peredaran masa, pembangunan negara, perkembangan ekonomi dan politik
News Editor 1 in Berita Terkini 8 months ago